Дъщеря ми е на почти три години. Мога да кажа, че възпитанието и е много важно за мен. Много неща прочетох, много неща казах и направих по собствено осмотрение и от личен опит. Така смятам за правилно.

Първото и най-важно, според мен, е личния пример. Не може да казваш "Не изхвърляй боклуците където ти попадне, а винаги търси кошче за боклук", а ти да не го правиш. Винаги първо аз си мия зъбите или ръцете и после тя, може би за да ми подражава, сама изявява желание. Научила съм я за уважава и поздравява по-възрастните, винаги когато видим познат зопжчвоме със "Здравей" или с "Добър ден". Това смятам за важно, защото и аз така съм възпитана.

Уча я да обича и уважава книжките, редовно взимаме от библиотека и много ги пазим, четем ги с интерес. С удоволствие забелязвам, че обожава книжки, а телевизия не поглежда.

Андреа има малко братче. Уча я да го уважава, да не му взима играчките, а да си ги разменят. Винаги да споделя каквото я почерпят и с братчето си и да е толерантна към неговото бебешко незнание и неразбиране :)

Отнасям се към детето си с уважение и разбиране, като към голям човек. Насърчавам я да разказва и да споделя своите преживявания и впечатления.

За грешките и белите се учим да се извиняваме и да си прощаваме, особено, когато са "Без да искам"

Молбите се изпълняват, само ако са съпроводени с "Ако обичаш, би ли..?"

Относно отношението към парите също държа да има разбиране и уважение. Ако иска нещо първо трябва да попита имаме ли парички и може ли.

Наясно съм, че не мога да възпитам перфектно детето си, защото то е отделен индивид, със своето мнение, желания и разбиране за нещата. Но поне за основните и важните неща искам да е добре възпитана. И се надявам един ден да го оцени и да ми е благодарна, както аз съм безкрайно благодарна на моите родители за даденото възпитание, съвети и личен пример. А любовта и обичта са си отделно нещо. Не мисля, че щом като безкрайно обичаме децата си, трябва да им позволяваме всичко и да ги глезим безкрайно. Защото, както казват мъдрите хора, най-важна е основата, или първите 7 години. :)